Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

The Hurt Locker



Το «Hurt locker» της Κάθριν Μπίγκελοου είναι μια πολεμική ταινία η οποία το Μάρτη 2010 πήρε 6 Όσκαρ (εικόνας, σκηνοθεσίας, πρωτότυπου σεναρίου, φωτογραφίας, κ.α.) και προτάθηκε για 3 ακόμη (ανάμεσά τους και το α' ανδρικού ρόλου για τον Τζέρεμι Ρένερ).

Η ταινία αναφέρεται στην ιστορία 3 Αμερικανών στρατιωτών οι οποίοι βρίσκονται σε αποστολή στο Ιράκ στα πλαίσια του ιμπεριαλιστικού πολέμου των ΗΠΑ κατά του λαού του Ιράκ το 2003.

Η ταινία παρουσιάζει την καθημερινότητα που ζούσαν οι Αμερικάνοι καταχτητές από την Ιρακινή Αντίσταση από μια φιλοϊμπεριαλιστική ματιά όπου οι Αμερικάνοι στρατιώτες καταβάλλουν προσπάθεια να “εκπολιτίσουν” έναν λαό που για “άγνωστο λόγο” (η ταινία το αφήνει εντελώς ασαφές με υπονοούμενα για την θρησκεία των Ιρακινών) είναι εχθρικός, εκμεταλλεύεται παιδιά και αμάχους σε έναν βρώμικο πόλεμο. Τίποτα διαφορετικό δηλαδή από ότι πρόβαλλαν και προβάλλουν τα αμερικάνικα ΜΜΕ όλα αυτά τα χρόνια.

Η ταινία παρακάμπτει τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του πολέμου στο Ιράκ προσπαθώντας να δώσει την “ανθρώπινη πλευρά” του πολέμου. Μια πλευρά που την παρουσιάζει μόνο για τους καταχτητές φυσικά. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι πως θα νικήσουν και θα διασωθούν οι Αμερικανοί στρατιώτες δηλ. τα αμερικάνικα κατακτητικά στρατεύματα.

Συμπέρασμα; Πρόκειται για μια κλασσική “αμερικανιά” που δε διαφέρει από το Ράμπο παρά μόνο στη ρεαλιστικότητα των μαχών. Οι “κακοί” Ιρακινοί αποτελούν ένα χιλιοπαιγμένο κλισέ.

Το πέρασμα της Εβάντζελιν Λίλι, της γνωστής Κέιτ του Lost, από την ταινία διαρκεί λιγότερο από ένα λεπτό σε έναν ουδέτερο ρόλο και είναι να απορεί κανείς γιατί το όνομά της βρέθηκε στο εξώφυλλο της dvd έκδοσης αν όχι μόνο για λόγους εμπορικής προώθησης της ταινίας.

Λαμπτήρας Πυρακτώσεως, τ. 8, Φλεβάρης 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου