Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Edgar Allan Poe: Οι φόνοι της οδού Μοργκ - Το μυστήριο της Μαρί Ροζέ

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Γνώση" μια πολύ ενδιαφέρουσα έκδοση 96 σελίδων. Πρόκειται για την εικονογραφημένοι απόδοση δυο αστυνομικών ιστοριών του Ε.Α. Πόε "Οι φόνοι της οδού Μοργκ" (αυτή είναι η ελληνική μετάφραση αν και εγώ θα προτιμούσα "Το διπλό φονικό της Οδού Μοργκ") και "Το μυστήριο της Μαρί Ροζέ". Η μετάφραση είναι της Πέννυς Μηλιώνη και η εικονογράφηση του γάλλου Φαμπρίς Ντρυέτ.

Βρήκα το αποτέλεσμα αρκετά καλό αν και με κούρασαν τα πολλά κάδρα ανά σελίδα. Κάποια τεχνάσματα του εικονογράφου όπως π.χ. η εμφάνιση στα αφηγηματικά πλάνα του αφηγητή και λύτη των μυστηρίων Ντυπέν αφήνουν γενικά καλή εντύπωση.


Ο Ε.Α. Πόε είναι ο πρώτος που έγραψε ιστορίες επίλυσης μυστηρίου. Ο Αύγουστος Ντυπέν αποτέλεσε το πρώτυπο πάνω στον οποίο ο Άρθρου Κόναν Ντόυλ δημιούργησε τον Σέρλοκ Χολμς ενώ το στυλ επίλυσης μέσα από την αναλυτική σκέψη αποτέλεσε το βασικό εργαλείο των Χολμς-Πουαρό. Δεν είναι σκοπός μου να επακταθώ στο θέμα παραπάνω εδώ. Έχουν γραφτεί πολλά σχετικά άρθρα γι' αυτό και υπάρχουν στη βιβλιογραφία.


Είναι κρίμα που στην έκδοση δεν συμπεριλήφθηκε και το "Κλεμμένο Γράμμα" η τρίτη ιστορία του Πόε με ήρωα τον Ντυπέν.


Σκίτσα της έκδοσης και πολλά άλλα μπορείτε να βρείτε στο blog του Ντρυέτ: http://fabricedruet.blogspot.com

Λαμπτήρας Πυρακτώσεως, τ. 9,  Ιούλης 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου